1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Министър Карамфилова: Незабавно предприемаме мерки, за да опазим Байкушевата мура

Министър Карамфилова: Незабавно предприемаме мерки, за да опазим Байкушевата мура

Най-старото иглолистно дърво ще може да бъде наблюдавано от туристите от разстояние, а достъпът ще остане ограничен

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова разпореди незабавно да се пристъпи към конкретни действия,  за да бъде опазена и съхранена Байкушевата мура, след като провери на място състоянието на най-старото иглолистно вековно дърво в България.

Проверката бе инициирана след сигнал от директора на парка Росен Баненски до ръководството на министерството, че е констатирано пречупване на клон на вековното дърво с диаметър около 40 см.

При посещението си министър Карамфилова заедно с екипите на Дирекция “Национална служба за защита на природата”, на Дирекция Национален парк (ДНП) “Пирин”, и експерти от Института по гората при БАН, Лесотехническия университет и Лесозащитна станция-София начертаха план за действие, според който ще бъдат извършени изследвания на цялостното състояние на дървото. След това учените следва да направят обосновани предложения за конкретни действия в краткосрочен и дългосрочен план.

Министър Карамфилова изрази категоричното си мнение, че е необходим детайлизиран план за действие за съхраняване на дървото, с конкретни срокове и отговорници. “Учените следва да предложат варианта, по който да работим заедно. Вярвам, че с опита и научните знания ще спомогнете за определяне на подходя за толкова отговорната ситуация, в която се намираме”, каза тя, като акцентира и на необходимостта  да се извършва регулярен мониторинг на състоянието на дървото.

байкушева мура

“Всеки процес трябва да бъде управляван, така че да се има възможност за реакция. Не можем да си позволим да поемем дори и малък риск, когато говорим за опазването на такъв национален символ. Байкушевата мура е безценно природно богатство. Освен това е и най-посещаваният дендрологичен обект в страната”, добави министър Карамфилова.

Предстои да бъдат обследвани различни части от дървото, за да се провери състоянието и на останалите клони и цялостното му състояние. Първият скрийнинг ще даде представа относно протичащи гнилостни процеси и какъв е относителният им дял.

Байкушевата мура ще бъде изследвана със специализирана техника – томограф и резистограф, от специалисти със солиден опит в поддръжката на дървета, което ще даде отправна точка за последващите действия за съхранението на дървото.

байкушева мура1

Най-старото иглолистно дърво ще може да бъде наблюдавано от туристите от разстояние, а достъпът ще остане ограничен, докато не бъдат предприети мерки, така че да се осигури пълна безопасност за посетителите.

Предвид значимостта на Байкушевата мура, за всяко предприето действие по опазването на дървото, обществеността ще бъде информирана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.