1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Министър Найденов откри „Седмицата на гората” във Враца

Министър Найденов откри „Седмицата на гората” във Враца

Снимка:

Тази година мотото е „Гората за децата”

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откри вчера, 2 април, в 11 часа на площад „Христо Ботев” във Враца „Седмицата на гората”.

„През своята 87-годишна история събитието се утвърждава като професионален празник за всички, за които любовта към гората определя не само професионалния, но и житейския им път. Нека изразим своята благодарност към поколенията лесовъди и горски работници, които със своя труд и себеотрицание са допринесли за опазването на свещения извор на живота – гората, която е не само част от нашето минало, но и една от най-важните предпоставки за нашето успешно бъдеще”, прозвучаха приветствените думи на министъра пред паметник на Христо Ботев и силуета на Врачанския Балкан.

Министър Найденов обяви, че в отговор на обществените очаквания за устойчиво развитие на горската екосистема, екипът му прави всичко необходимо това богатство да се управлява професионално от стабилен горски сектор, да бъде ефективно стопанисвано и умножавано за следващите поколения.

Той припомни, че със Закона за горите от 2011 г. за управление на горските територии, принадлежащи на държавата, са обособени шест държавни горски предприятия. Те осъществяват стопанска дейност, която им дава възможност да инвестират допълнителни средства за създаване и стопанисване на нови гори, подобряване на горската инфраструктура, увеличаване на дивечовите запаси и опазване и защита на горските територии – държавна собственост. За първите шест месеца от своята дейност шестте държавни предприятия отчитат положителен финансов резултат в размер на 3,5 милиона лева, обяви д-р Найденов.

Като важен положителен резултат от реформата той отбеляза увеличаването на средната работна заплата от 5 до 37 процента за периода на дейността на държавните горски предприятия. Във Фонд „Инвестиции в горите” са отчислени средства в размер на 21 милиона лева, 50 на сто, от които са предени в бюджета на Министерство на земеделието и храните, а останалата част от тях ще се инвестират през настоящата 2012 г. в строителството на горски автомобилни пътища.

Министър Найденов подчерта и факта, че през 2011 г. реализацията на дървесина от горските територии – държавна собственост, е общо 4,7 милиона кубически метра или 105% от планираното за годината количество, като достига най-високата стойност за последните шест години. Министърът заяви, че преди секторът е разчитал на държавна подкрепа, а сега вече се самоиздържа. Към настоящия момент може да се добива два пъти повече дървесина, защото има недостъпни гори и те се нуждаят от санитарна сеч.

В рамките на откриването на "Седмицата на гората" бяха връчени наградите „Лесовъд на годината”, „За принос за популяризиране на имиджа на лесовъдската колегия” и за „Служител по контрола” за 2011 г.

Тази година мотото на празника е „Гората за децата”. В момента децата седят само пред компютрите, а ние искаме да са сред природата. Те трябва да спортуват и за целта са необходими инвестиции и инфраструктура в горите, уточни министър Найденов.

„Седмицата на гората” се организира в България от десетилетия и винаги се провежда през първата седмица на месец април.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.