1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Министър Найденов постави въпроса за улова на калкан пред турския посланик

Министър Найденов постави въпроса за улова на калкан пред турския посланик

Двамата се споразумяха за сътрудничество в областта на ветеринарния и фитосанитарен контрол

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в Република България Н.Пр. Исмаил Арамаз в МЗХ. Двамата се  споразумяха за сътрудничество в областта на ветеринарния и фитосанитарен контрол. Министър Найденов подчерта, че приоритет са добрите отношения между България и Турция и сътрудничеството в борбата със заразите по животните, които идват от Азия.
    
За борбата с шапа по животните е необходимо добро сътрудничество, каза министър Найденов и помоли посланика за съдействие в контрола на свободно преминаващите животни по граничните райони. Има отлични примери за съвместна работа, като случая със заразените от миниращ молец Tuta absoluta домати преди година, когато добрата комуникация и взаимните усилия помогнаха за бързото и ефективно решаване на проблема, посочи министърът.
    
На срещата бе обсъден и въпросът с улова на калкан в Черно море, за който от Европейската комисия са наложени квоти на България и Румъния, недостатъчни за покриване на нуждите на двете страни. За увеличение на квотите може да се говори, само ако към исканията на България и Румъния се присъедини и Турция. Това би могло да бъде и отличен пример пред Европейската комисия, че с Турция може да се работи добре още преди да е станала пълноправна членка на Европейския съюз.

 

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.