1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Министър Найденов проведе среща с мисията на ЕК по рибарство

Министър Найденов проведе среща с мисията на ЕК по рибарство

Снимка:

От българска страна са предприети всички необходими мерки за спазване на правилата и е засилен контрола при улова на калкан

Сектор „Рибарство” е основен приоритет в програмата на правителството на България. Имаме набелязани определени цели, по които работим, затова очаквам вашите препоръки за подобряване на развитието на сектора у нас. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на среща с представители на Управляващия орган по рибарство на ЕС.

Директорът на дирекция „Средиземно и Черно море” г-жа Карла Монтеси заяви, че българските препоръки и мнения, ще бъдат взети предвид в последващата работа по реформата в сектора. Предстои да бъде изготвен доклад на базата на събраните от всички страни-членки становища, който ще бъде подложен на широко обсъждане през месец май на среща на Съвета на министрите.

На срещата беше обсъдена и възможността за разграничаване на дейностите по контрол на одитиращия орган от функциите по сертификация и управление. Министър Найденов информира, че по този въпрос вече се работи и се дискутират начините за подобряване на функциите не само с оглед  ефективността, но и за по-голяма прозрачност на дейностите.

По отношение на улова на калкан в Черно море, Министър Найденов увери, че от българска страна са предприети всички необходими мерки за спазване на правилата и е засилен контрола. Направено е предложение за  законова промяна за криминализиране на улова на калкан, както и промяна на наредбите на ветеринарно-санитарния контрол с оглед продажбата на калкан след допустимия тримесечен срок.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.