1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Министерство на земеделието е сезирало ЕК за случая със задържания в Румъния български риболовен кораб

Министерство на земеделието е сезирало ЕК за случая със задържания в Румъния български риболовен кораб

Корабът е включен в регистъра на риболовните кораби на ЕС и има необходимите разрешения от българските компетентни органи

Министерството на земеделието и храните е сезирало Еворпейската комисия по случая със задържания в Румъния български риболовен кораб.   Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури към Министерство на земеделието и храните Явор Недев е изпратил писмо до Главния директор на ГД „Морско дело и рибарство” към ЕК г-жа Лоури Еванс чрез Постоянното представителство на страната ни в ЕС. В него се настоява дирекцията да даде пояснение на принципа на равен достъп до водите и ресурсите на общността на всички риболовни кораби на страни членки, залегнал в Регламент 2371/2002 г.

На 13 април т.г. риболовен кораб, плаващ под български флаг, бе задържан от румънските власти в зона на около 20 мили от румънския бряг. Капитанът на кораба бе обвинен в нарушаване на разпоредбите за стопанския риболов в Румъния. Съгласно документът за ареста от румънската гранична полиция корабът е задържан заради липса но валидно разрешително от румънските власти. Корабът обаче е включен в регистъра на риболовните кораби на ЕС и има необходимите разрешения от българските компетентни органи.

Още при задържането на кораба ИАРА е поставила въпроса пред румънските власти, посолството на Румъния в България и е удедомила за случая Министерство на земеделието и храните и Министерство на външните работи, които продължават да са ангажирани с разрешаването на въпроса.

Според информация на румънските гранични власти, цитирани от в. "Ромъния либера", това е първият български кораб, който е арестуван за бракониерство, а в миналото е имало два случая, при които малки рибарски лодки от страната са навлизали в румънски води. Вестникът съобщава още, че екипажът на кораба не е оказал съпротива, а на борда му са намерени 21 калкана и риболовни мрежи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.