1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Мирослав Найденов: Две са основните тръжни сесии за продажба на дървесина

Мирослав Найденов: Две са основните тръжни сесии за продажба на дървесина

Снимка:

На 16 ноември 2012 г. е изменена и допълнена Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии

На 16 ноември 2012 г. е изменена и допълнена Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти, приета с Постановление на Министерски съвет от 24 ноември 2011 г. Това каза министър Найденов в отговор на питане от Димчо Михалевски – народен представител от ПГ на КБ, относно новата политика на МЗХ чрез изменената Наредба.

С нея се регламентират дейностите в горските територии, реда и условия за тяхното извършване. Изпълнението им е от широко обществено значение, поради ролята на българските гори и горските територии за населението на страната и за свързания с горите бизнес. Наредбата бе приета, за да се отговори на обществените очаквания за подобряване регулацията във взаимоотношенията между държавата и общините като собственици на горски територии от една страна, и от друга – на българските предприемачи, извършващи дейности в горите.

Практиката по прилагане на наредбата от влизането й в сила до настоящия момент наложи необходимостта от внасяне на изменения и допълнения, за да бъдат разширени възможностите за провеждане на процедурите за ползване на дървесина и възлагане на дейности в горските територии. Необходими бяха промени в посока облекчаване на режима за кандидатстване, намаляване на административната тежест за кандидатите за изпълнители, както и за постигане на по-голяма прозрачност на процедурите.

Проектът на Постановление за изменение на наредбата бе подложен на широк обществен дебат и задълбочено обсъждане с представители на всички заинтересовани страни и браншови организации в сектора. Постигнат бе консенсус по предложените текстове. Проектът бе публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните, с цел всеки заинтересован да изложи мнение.

С изменението на наредбата се прави стъпка към по-добро осигуряване на потребностите на вътрешния пазар. Бяха предвидени достатъчно възможности, чрез които българските фирми да участват в облекчени и прозрачни процедури за възлагане изпълнението на дейности в горските територии или за закупуване на дървесина и недървесни горски продукти. Определен бе и облекчен ред, по който гражданите да закупуват дървесина за лична употреба. Направените изменения отговарят на обществения интерес и на очакванията на българските граждани и фирми, които ползват дървесина или извършват дейности в горските територии, като регулират по нов начин и отношенията между държавата, като собственик на гори, и българския бизнес.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.