1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. МнВР предупреди пътуващите в Гърция български граждани, че са в сила забрани за улов на риба

МнВР предупреди пътуващите в Гърция български граждани, че са в сила забрани за улов на риба

Мярката е свързана с размножителния период на водните организми

Министерството на външните работи предупреди пътуващите в Гърция български граждани, че са в сила забрани за улов на риба във всички течащи реки в някои области.

С решения на Областните администрации е въведена забрана за професионален и любителски улов на риба и всички други водни животни във всички реки на територията на областта, техните притоци и потоци, както и в язовирите, езерата и всички други сладководни басейни, както следва:

- в област Драма – от 15 април до 30 май 2014 г. (вкл.);

- в област Централна Македония – в районите на Пела, Иматия, Килкис, Серес, Солун, Пиерия - от 14 април до 26 май 2014 г. (вкл.).

Външно допълва, че са въведени забрани за улов и в:

- река Марица и целия ѝ воден басейн (притоци, язовири, езера и др.) – от 1 април до 15 май 2014 г. (вкл.);

- язовир Йоанина (Памвотида) и всичките му притоци - от 15 април до 31 май 2014 г. (вкл.), а в заблатените и обраслите с тръстика негова части – от 15 април до 30 септември 2014 г.;

- гръцката част на Дойранското езеро и всичките му притоци – 15 април – 16 май 2014 г.

Забраната е свързана с размножителния период на водните организми. За спазването на забраната ще съблюдават полицейските власти и служителите от управленията по горите, които ще налагат предвидените в закона санкции – глоби, отнемане на риболовното оборудване, а в тежките случаи и на средствата (в широк смисъл), послужили за незаконния улов, вкл. МПС, както и забрана за упражняване на риболов на територията на Гърция за определен период от време.

Предвид предстоящите празници през април и май, гражданите трябва да се съобразяват с въведените ограничения, предупреждава външно министерство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.