1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Морето е пълно с рибари бракониери

Морето е пълно с рибари бракониери

Глобите за нарушителите са между 300 и 600 лева

В сезона на  паламуда, лефера и сафрида морето е пълно с рибари бракониери. Ето защо инспектори кръстосват всеки ден водите край Несебър, Приморско, Созопол и Царево, за да ловят нарушители, съобщи Владимир Каменов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури–Бургас, пише monitor.bg.

Контрольорите ежедневно попадат на така наречените любители - хора без риболовен билет, които не плащат такси и нямат право да ловят повече от разрешените им 3 кг на човек. Забранен е и уловът на риба под 12 см,  тя трябва незабавно да се връща в морето.

Има ограничение и за броя на пръчките, които любителите  могат да използват. „Рибарите, които са без билет, могат да използват  три броя пръчки - като на една от тях монтират чепаре, а на другите - единична, двойна, или тройна кука”, обясни Каменов. В морето има и много ловци на рапани, за което също се изисква специално разрешение. Почти всеки ден проверяващите се натъкват на ловци на рапани, оборудвани с подходящата за този улов екипировка. Глобите за нарушителите са между 300 и 600 лева. При драстично надвишаване количеството на уловената риба над допустимото санкцията може да надвиши 3 000 лева.

В България официално регистрираните кораби, предназначени за стопански риболов, са около 2 300. Любителските лодки са повече от 3 000. Досега проверяващите не са се натъквали на улов на делфини или на заплетени в мрежи бозайници. „Нямаме случай стопански кораби да риболуват делфини”, категоричен е Каменов, който квалифицира информациите, че месо от делфини се продава на „посветени” в заведения по Черноморието, като слухове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.