1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. МЗХ е готово да въведе системи за стопанисване на горите

МЗХ е готово да въведе системи за стопанисване на горите

В нашата страна е особено важен въпросът за екосистемните услуги, предоставяни от горите, тъй като 1/3 от територията на страната е покрита с гори

Министерство на земеделието и храните подкрепя и има готовност да въведе в своята практика системи за стопанисване на горите, които биха довели до увеличаване на екосистемните ползи. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на кръгла маса „Екосистемни услуги предоставяни от горите-остойностяване и възможности за въвеждане на финансови механизми”. Новата политика е залегнала в стратегически план за развитие на горския сектор 2007 -2011 г., в Националната горска политика и стратегия, а също е и ангажимент на страната ни по редица международни ангажименти и спогодби.

В нашата страна е особено важен въпросът за екосистемните услуги, предоставяни от горите, тъй като 1/3 от територията на страната е покрита с гори, каза зам.-министър Димитров. Горските екосистеми имат конкретен принос към икономическото и социално благополучие на хората. За да продължат да предоставят присъщите им услуги и за в бъдеще, е необходимо за тях да се полагат определени грижи, които от своя страна не са безплатни. За съжаление България е единствена страна в ЕС, в която екологичните функции на горите се поддържат финансово само от дърводобив. 

Нужно е държавната горска администрация да получи ангажираността и подкрепата на останалите държавни институции, при разработването и приемането на нов закон за горите, с който се въвеждат справедливи плащания за ползите, които горите предоставят извън дървесината. Плащанията за екологични услуги все повече доказват приноса си за съхраняването на природните екосистеми и подобряване качеството на живот. За тази цел трябва да се проведе широк обществен дебат, тъй като биоразнообразието и екосистемните услуги са природно богатство, което ще играе ключова роля при бъдещите икономически стратегии, целящи икономическото и социално развитие на страната и обществото, уточни още зам.-министър Цветан Димитров.

В кръглата маса взеха участие и представители на Изпълнителната агенция по горите, Министерство на околната среда и водите, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, като и сдружения на собственици и неправителствени организации. Организатор на форума е Дунавско-карпатска програма в България.

Още информация за събитието можете да намерите тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.