1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. МЗХ: Предоставените на бизнеса пакети дървесина ще са по асортименти

МЗХ: Предоставените на бизнеса пакети дървесина ще са по асортименти

Снимка:

Зам.-министър Валентина Маринова инициира регулярни срещи с фирмите от горския сектор

„Важно е да бъдем партньори с бизнеса. Искам да чуя мнението на хората, работещи на терен, създаващи работни места и генериращи добавена стойност”. Това заяви зам.- министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова на среща с представители на бизнеса в горския сектор в гр. Благоевград. Тя пое ангажимент срещите с бизнеса да бъдат регулярни, за да може държавата и бизнеса да работят заедно.

На срещата тя информира, че има нужда от промяна на цените на дървесината. „Те ще са по-ниски от средните за тази година”, уточни зам.- министърът и обяви, че цената на падналата и съхнещата дървесина се очаква да бъде значително по-ниска.

„Министерство на земеделието и храните удовлетворява искането на браншовите организации пакетите дървесина, които ще се предоставят на бизнеса да са по асортименти”, изтъкна зам.-министърът. Маринова поясни, че в една група  са  трупите, а в друга са технологичната дървесина и дървата за огрев. Зам.-министърът припомни, че 36% от дървесината ще бъде предложена на първата тръжна сесия за Югозападното държавно предприятие, което представлява 408 040 куб.м, а 263 000 куб.м ще бъдат  предоставени  за ползване  на корен.

„С промените в Закона за горите се предвижда промяна в срока на залесяване от 7 на 3 години”. „Възстановяваме по-бързо българската гора и създаваме нови работни места”, бе категорична Валентина Маринова.

Тя отбеляза важността за сертифицирането на горските територии по FSC стандарта. „Ползвателите в Европа търсят сертифицирана дървесина, ако до края на 2016 г. не сертифицираме българската гора няма да може и нито един кубик дървесина да продадем извън страната”, поясни зам.-министърът.

На дискусията присъстваха представители на 49 фирми от областите Кюстендил, Благоевград, София, Ловеч, Перник и Пазарджик.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.