1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Наблюдателна кула ще съобщава за горски пожари в община Асеновград

Наблюдателна кула ще съобщава за горски пожари в община Асеновград

Проектът предвижда изграждане на стоманена кула с височина 22 метра

Община Асеновград ще кандидатства с проект „Интегрирана система за ранно известяване на горски пожари с автоматична наблюдателна станция /противопожарна кула/ по Мярка 266 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности” по ПРСР.

Проектът предвижда изграждане на стоманена кула с височина 22 м. и монтаж на система за видеонаблюдение на върха на кулата. Проектираната високотехнологична автоматизирана система открива горските пожари в ранен стадий и е предназначена за дистанционен пожарен мониторинг на горските масиви, собственост на Община Асеновград. Системата ще има възможност да предава данни и  картина в реално време в центъра за управление в сградата на Община Асеновград. Тя ще осигури автоматизация на процеса за откриване, контролиране и установяване посоката на развитие на пожарите и съответно предприемане на ефективни действия в ранен етап от възникването им, като това ще доведе до минимизиране на свързаните с тях загуби и жертви.

Като място за ситуиране на наблюдателната станция е избрано землището на с. Манастир, община Лъки, където община Асеновград притежава 3,6 хил. дка гори и земи от горския фонд.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.