1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Над 11 хил. са свободните места за нови ловци

Над 11 хил. са свободните места за нови ловци

Около 120 000 българи под 65 години имат право да ловуват, показват последните данни на агенцията по горите

Около 120 000 българи под 65 години имат право да ловуват, показват последните данни на агенцията по горите. Заедно с пенсионерите тяхната бройка минава 130 000.

В ловните среди витаят слухове, че авджия се става само, ако някой умре и освободи място в дружинката. Но дори и това да сe случи, бройките за запълване се пазят в строга тайна. Идеята била да има повече дивеч за "старите" ловци и нови да не им се пречкат.

11 818 са свободните места за нови ловци в момента, пише "24 часа". Те се получават, като общата ловна площ на сдруженията се раздели на минималния терен от 70 хектара, който трябва да се пада на авджия по закон. Така излиза, че в българските гори и полета има място за максимум 134 555 ловци. След като от тях се извадят регистрираните, които поне веднъж в последните години са заверили ловния си билет, се получава и самата бройка.

Свободните места обаче са само на теория, не е възможно те да бъдат заети 100%, обясни шефът на агенцията по горите инж. Бисер Дачев. Според негова заповед от 29 октомври 2012 г. се виждат сдруженията, които догодина ще могат да организират курсове за нови ловци. Най-много свободни места - 783, има в СЛРД Добрич.

Абсурд е обаче това сдружение да пусне курс за толкова места, най-много да са за 100-200 човека, твърди Дачев. Според него няма икономическа логика да се крият свободните бройки. Всеки курс за обучение на авджии означава допълнителни приходи за сдружението, а после идват още и от членския внос.

Дали ще се провежда обучение и за колко човека, е извън компетенциите на държавата, това е решение на управителните съвети на сдруженията, каза още шефът на агенцията по горите.

Всъщност истината е, че в последните години има отлив на ловци, общата бройка непрекъснато намалява, коментира и експертът по лова в агенцията по горите Мирослав Джупаров. Над 10% от регистрираните авджии са на преклонна възраст и отпадат по естествени причини. Други пък ги изключват от сдруженията заради различни нарушения. Много са и тези, които сами се отказват по икономически причини - в кризата нямат пари да упражняват хобито си. Защото авджилъкът става все по-скъпо удоволствие.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.