1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Над 2 милиона лева получиха местни инициативни рибарски групи

Над 2 милиона лева получиха местни инициативни рибарски групи

Помощта е платена по мярка 4.1 от Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”

Местни инициативни рибарски групи получиха над 2 милиона лева, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. Помощта е платена по мярка 4.1 „Развитие на рибарските области” от Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР).

Три местни инициативни рибарски групи (МИРГ) получиха средства по подмярка 4.1.А „Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на текущите разходи на рибарските групи”. МИРГ „Български Черноморски Сговор – Бяла – Долни Чифлик – Аврен” получи 704 098 лв. за текущи разходи. Помощта за МИРГ „Приморско – Созопол – Царево” възлиза на 702 113 лв., а за МИРГ „Поморие – Несебър” – на 625 846 лв.

Разплащателната агенция подкрепи и четвърта МИРГ „Главиница – Тутракан – Сливо поле” със субсидия от 14 900 лв. Средствата са изплатени по втората заявка за експертна помощ по мярка 4.1. Рибарската група ще използва помощта, за да изгради капацитет при разработването на стратегията за развитие на община Тутракан, която е неин водещ партньор. Групата получи помощ и за организиране на информационни семинари, кампании и срещи за прилагането на Ос № 4 „Устойчиво развитие на рибарските области” от ОПРСР. Подпомогнати бяха и дейностите й по информиране на местното население за цялостния процес на създаване на групата, разработването и прилагането на стратегията за развитие.

Мярка 4.1 се финансира от Европейския фонд за рибарство (ЕФР) и държавния бюджет в съотношение 75:25. Помощта за текущи разходи покрива до 100% от одобрените и реално извършени разходи, но не надхвърля 10% от бюджета на местната стратегия за развитие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.