1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Над 730 000 лева са изплатени на три проекта по програма „Рибарство”

Над 730 000 лева са изплатени на три проекта по програма „Рибарство”

Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие”

Изплатени са над 730 000 лева на три проекта по програма „Рибарство”. Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие”. Единият проект е по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата”, другият – по мярка 1.1 „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности”, а третият е във връзка с изпълнение на стратегия за развитие на Местната инициативна рибарска група (МИРГ) “Шабла-Каварна-Балчик” от Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР).

Авансово плащане в размер на 682 000 лв. получи рибно стопанство за отглеждане на американска дъгова пъстърва в землището на с. Беден, община Девин. С реконструкцията бенефициентът ще увеличи добива си близо два пъти и ще постигне нарастване на пъстървата до 300 гр за една година. Общата стойност на субсидията е 1 363 932 лв. Крайният срок за изпълнение на инвестицията е септември 2013 г.

Мярка 2.1 е инвестиционна и се финансира от Европейския фонд за рибарство (ЕФР). Безвъзмездната финансова помощ покрива до 60% от размера на одобрените и реално извършени инвестиционни разходи, от които 75% са европейски средства, а 25% – доплащане от държавния бюджет.

По мярка 1.1 за нарязване на плавателния съд на скрап собственик на риболовен кораб е получил над 33 хил. лева. Мярка 1.1 е с компенсаторен характер и се финансира от Европейския фонд за „Рибарство” (ЕФР) и националния бюджет в съотношение 85% към 15%. Безвъзмездната помощ покрива до 100% от целия размер на одобрената инвестиция. Държавен фонд “Земеделие” извърши и първо плащане в размер на 17 014 лв. на бенефициент във връзка с изпълнение на Местната стратегия за развитие на МИРГ “Шабла-Каварна-Балчик”.

Средствата са за дооборудване на водолазен център за подвoден екотуризъм, зала за обучения и стаи за настаняване в с. Тюленово, община Шабла. Мярката “Преструктуриране и пренасочване на икономически дейности чрез насърчаване на екотуризма, при условие, че тези дейности не водят към повишаване на риболовното усилие” e от Местната стратегия за развитие на МИРГ “Шабла-Каварна-Балчик”. Субсидията покрива до 60% от одобрените разходи, като 75% са европейските средства, а 25% – от националния бюджет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.