1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Намалява рибата в Рабишкото езеро

Намалява рибата в Рабишкото езеро

Причината, според риболовци, е източването на водата по време на размножителния период на рибата

Драстично е намаляла рибата в Рабишкото езеро край пещерата „Магура”, твърдят риболовци, предаде БНТ. Причината, според тях, е източването на водата по време на размножителния период на рибата.

И в момента водоемът подава 2 куб. м в секунда вода на ВЕЦ-а в с. Толовица без да се отчита пагубното за хайвера оголване на бреговете. Представителите на „Напоителни системи” и Изпълнителната агенция по рибовъдство и аквакултури във Видин твърдят, че всичко е законно, а еколозите казват, че е престъпление.

Единственото у нас езеро с тектонски произход се захранва от извори на дъното на водоема. Тук има голямо разнообразието от риби – сом, костур, шаран, каракуда, толстолоб. Построяването на ВЕЦ в съседство обаче, е намалило популациите повече от половина. Хората очакват Министерството на околната среда и водите да реши проблема с водите на Рабишкото езеро.

За унищожаването на рибата в Рабишкото езеро е информиран и областният управител на Видин. Той проведе среща с местните представители на Изпълнителната агенция по рибовъдство и аквакултури и "Напоителни системи", собственикът на ВЕЦ-а отказал да участва. Спорът е около т. нар. оптимално ниво на езерото, което трябва да се поддържа по време на размножителния период на рибата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.