1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Нараства броят на вълците в Бургаско

Нараства броят на вълците в Бургаско

От началото на 2010 г. към момента броят на застреляните вълци по Южното Черноморие е пет

Голямо повишаване на вълчата популация по Южното Черноморие регистрират от горските стопанства. Това съобщи Румен Желев, директор на Регионалното управление по горите в Бургас предаде радио „Фокус”.

Желев счита че, факторите за нарасналия брой на точно този вид хищни животни са комплексни. „Вълкът е изключително интелигентно животно и отстрелът му е много труден”, каза Желев. Той припомни, че преди години горските стражари и стопаните на домашни животни са използвали стрихнин, за да се предпазят от вълчите набези. Използването на въпросната отрова е било забранено през 1965 – 1986 година. След това в борбата с вълците известно време е бил използван упойващият луминал. „С лов трудно се регулира популацията на вълците, защото срещите с него се базират на случаен характер”, допълни още Желев. Той припомни, че само преди ден в района на Босна подвижната горска стража е застреляла два вълка – мъжки и женски екземпляр, които са били част от седемчленна голяма глутница.

От началото на 2010 г. към момента броят на застреляните вълци по Южното Черноморие е пет. За миналата година избитите вълци са били 40 на брой. На всеки ловец, който убие вълк, се изплаща награда от 100 лева, заяви директорът на Регионалното управление в Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.