1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Наредбата за сечите в горите с нови правила

Наредбата за сечите в горите с нови правила

Промените прецизират начина за провеждане на санитарни и принудителни сечи, чрез наличието на горскостопански план или програма, издадено предписание от Регионална дирекция по горите или одобрено план – извлечение

В Наредба № 8 от 2011 г. за сечите в горите действат нови правила, съгласно утвърдени изменения на документа и обнародвани в Държавен вестник на 31 октомври. Промените влизат в сила от публикуването им, като основната им цел е усъвършенстване на подзаконовия нормативен документ и привеждането му в съответствие със Закона за горите.

Актуализираната наредба ще подпомогне усилията на държавните и общински горски структури по осигуряване на населението с дърва за огрев през настоящия отоплителен сезон.

С утвърждаването на промените се определят начинът за изготвяне, издаване и одобряване на план-извлеченията и предписанията в изпълнение на чл. чл. 101, ал. 3, т. 8 от Закона за горите.

Промените  прецизират начина за провеждане на санитарни и принудителни сечи, чрез наличието на горскостопански план или програма, издадено предписание от Регионална дирекция по горите или одобрено план – извлечение.

Измененията създават възможност за прилагане на видовете сечи по начин, който да обвързва Закона за горите с подзаконовата нормативна уредба.

Актуализираната Наредба № 8 от 2011 г. за сечите в горите е публикувана на официалната интернет страница на Министерството на земеделието и храните, в рубрика „Нормативни документи“ и може да бъде видяна тук: https://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/naredbi/.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.