1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Необходима е инвентаризация на дървесината, пострадала от природни бедствия

Необходима е инвентаризация на дървесината, пострадала от природни бедствия

Препоръчително е да се направи ускорено усвояване на поваления и увреден дървостой

Необходима е инвентаризация на дървесината, пострадала от природни бедствия  в горските територии. Това трябва да се случи най-късно до месец април, категорични са експертите.  

Препоръчително е да се направи ускорено усвояване на поваления и увреден  дървостой. С предимство са иглолистните култури и насаждения от всички видове собственост  –  държавни, общински, религиозни и частни гори. В противен случай се създава опасност от масово размножаване на стъблени вредители (корояди). Това ще причини изсъхване на здравите иглолистни дървета в съседство. Около тези решения се обединиха членовете на Национална комисия по лесозащита по време на първото за тази година заседание.

 Най-опасен вредител върху иглолистните култури и в бъдеще остава боровата процесионка. Един от ефикасните методи за ограничаване на разпространението й е провеждането на авиоборба. Предвидените площи за третиране срещу вредителя са около 25 000 дка. Обработката на горските площи започва след предварително лесопатологично проучване, което доказва нападението от вредителя.

В основната си част горските насаждения ще бъдат третирани с биологични продукти за растителна защита. Те са безвредни за хората, животните, влючително и пчелите. Мониторингът и лесозащитните мероприятия предотвратяват частични, а много често и по-големи обезлиствания. Ако не се предприемат навременни действия, е възможно нарушаване на екологичната стабилност и нанасяне на значителни икономически щети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.