1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Незаконни риболовни уреди се използват по добруджанското крайбрежие през последните две години

Незаконни риболовни уреди се използват по добруджанското крайбрежие през последните две години

В Добричка област са издадени документи за улов на калкан на около 160 плавателни съда

От миналата година рибари по добруджанското крайбрежие са започнали да използват незаконни уреди за улов. Това показват проверки на инспекторите от звеното на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Добрич, съобщи началникът му Атанас Чолаков, предаде Агенция "Фокус".

Само вчера в крайбрежните морски води край Шабла, Крапец и Дуранкулак са открити и иззети при проверка 42 такива уреда. Чолаков поясни, че тези уреди са изобретени от самите рибари, отворени са от двете страни и нанасят голяма вреда на рибния ресурс, тъй като в капаните попадат всякакви риби - и малки, и големи и част от тях измират. Подобни риболовни уреди се използват в Дунав и по водоеми, където е разрешено, но не и в Черно море, каза Атанас Чолаков. Характерно за тези капани е, че в тях се залага мърша за стръв и погълната от рибите, влошава качеството на улова.

Днес проверките продължават, каза Атанас Чолаков. Той заяви също, че е приключило издаването на разрешителни за улов на калкан. В Добричка област са издадени документи за улов на деликатесната риба на около 160 плавателни съда, като в сравнение с миналата година има голямо увеличение. Тогава плавателните съдове с право на улов на калкан са били стотина. По-големият интерес сега Чолаков обясни с промените в нормативната база.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.