1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Нов конкурс за концесия на пристанище Лом в началото на 2011 г.

Нов конкурс за концесия на пристанище Лом в началото на 2011 г.

Пристанищният комплекс ще приключи годината с печалба

Предстои обявяването на трети конкурс за концесия на пристанище Лом. Заради липса на кандидати вторият се провали, а първоначалният не бе приключен заради съдебни спорове, пише econ.bg.

"Очаквам още в началото на следващата година, да бъде обявен нов конкурс. Липсата на интерес към второто по големина дунавско пристанище у нас е заради понижения товарооборт", коментира областният управител Ивайло Петров.

През пристанището наистина преминават по-малко товари спрямо 2007 г. Вече е затворен един от големите клиенти на порта - металургичният комбинат "Кремиковци". Другият "Стомана" Перник пък не използва пристанищният комплекс, защото се сдоби със собственост в Свищов, информира изпълнителният директор Константин Костадинов.

Въпреки кризата товарите, които са намалели, не са секнали. Сега се разтоварват въглища от Украйна. Очаква се и доставката на изкуствени торове за селското стопанство. През пристанището се изнасят метални тръби, слънчоглед, има заявки за пшеница и царевица.

Пристанищният комплекс ще приключи годината с печалба. Никой от 208-те работници няма да бъде съкратен през 2011 г., подчерта Костадинов. Предстои реконструкция и модернизация на ломското пристанище. Ще бъде изграден зърнен терминал и обновена инфраструктура. Това ще позволи на порта, да работи с пълен капацитет, коментира областният управител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.