1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Няма опасност от преливане на язовир „Нови пазар 1“

Няма опасност от преливане на язовир „Нови пазар 1“

Преливникът е в добро експлоатационно състояние и не застрашава сигурността на язовирната стена

При проверката на Комисията състоянието на язовир „ Нови Пазар 1” се констатира, че няма опасност от преливане на язовира, както и от заливане на прилежащите по течението на реката гр. Нови пазар и инфраструктура. Комисията установи, че преливникът е в добро експлоатационно състояние и не застрашава сигурността на язовирната стена. 

По  данни на Напоителни системи към момента  обемът на язовир „Нови Пазар 1”  е 1 950 000 м3. и не е налице преливане. Контролирано през основния изпускател се  изпускат  0,5 м3 / сек. водна маса за осигуряване на свободен обем, което ще продължи до достигане на контролния обем. 

При проверката са установени частични повърхностни нарушения на бетоновата облицовка на преливника. Изтичането на вода в момента на огледа през тези пукнатини е било в количество  около 2 – 3 л/с. В момента на проверката водното ниво се понижава през основния изпускател. От екипът на „Напоителни системи” ЕАД -  клон Шумен ще се предприемат  необходимите мерки за понижаване на водното ниво на язовира и отстраняването на нередностите по бетоновата облицовка на преливника му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.