1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Обсъдиха началото на поливния сезон в Шуменско

Обсъдиха началото на поливния сезон в Шуменско

Снимка:

Според фермерите състоянието на водопреносната система в момента е доста окаяно

В шуменската областна управа се състоя среща на земеделски стопани с ръководството на „Напоителни системи“ ЕАД по повод старта на напоителния сезон в региона. Според управителя на „Напоителни системи“ в Шумен Христо Николов през последните три години значително са намаляли договорите за напояване в областта, които спрямо 2012 година са с 34 броя по-малко. Според него възстановяването на водопреносната система ще приключи в началото на месец май, когато ще бъде даден и стартът на поливния сезон.

Присъстващите на срещата земеделци реагираха, че времето след първи май е прекалено късно за начло на поливките, като поискаха сезонът на бъде изтеглен с две седмици по-рано. Христо Николов пое ангажимент да се съобрази с изискванията на земеделските производители. Според фермерите състоянието на водопреносната система в момента е доста окаяно, като някои канали са запушени от земна маса, има и течове през облицовката на съоръженията.

Някои стопани изразиха опасение, че статутът на язовир „Тича“ може да бъде променен за питейни нужди, което би лишило напоителната система от средства за ремонти. Според областният управител Донка Иванова това не може да се случи. Тя от своя страна пое ангажимент да организира среща на селскостопански производители от областта с представители на Министерството на земеделието, на която да се обсъдят наболелите проблеми, свързани с напояването.

Автор: Йордан Йорданов

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.