1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Общата европейска политика в сектор рибарство се ревизира на всеки 10 години

Общата европейска политика в сектор рибарство се ревизира на всеки 10 години

Ограничаването на изхвърлената риба след улов е един от основните приоритети в реформата й

Ограничаването на изхвърлената риба след улов е един от основните приоритети в реформата на общата европейска политика в областта на рибарството след 2013 година. Това обясни експертът в Главна дирекция "Морско дело и рибарство" Стефанос Самарас, цитиран от Дарик. Сред останалите предложение за развитие на сектора е повишаване на безопасността на рибарската професия и увеличаване на броя на заетите в сектора.

Част от мерките в пакета с предложения за реформа на общата европейска политика в областта на рибарството включва и ограничаване на изхвърляната риба, която в някои случаи стига до 60 на 100 от улова, заяви Стефанос Самарас.

Той коментира спешната нужда от по-сериозна реформа в сектор рибарство през следващия програмен период: „Общата европейска политика в сектор рибарство се ревизира на всеки 10 години. Този път обаче ние трябва да бъдем много прецизни в промените, които правим. Устойчивостта на запасите в сектора е основна цел за развитието на рибарството. Този отрасъл трябва да бъде по-привлекателен и за работещите в него."

Въвеждането на забрана за изхвърляне на риба може да стане още от 2014 година, обясни Стефанос Самарас. Той коментира, че тя ще повлияе положително и на екологията в морските басейни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.