1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Общините ще могат да застрояват опожарени гори

Общините ще могат да застрояват опожарени гори

Приходите от промяна на предназначението на горски територии ще постъпват в бюджета на Министерството на земеделието и храните

Приета в петък с гласовете на ГЕРБ и "Атака" поправка в Закона за горите нареди и общинските инвестиционни проекти при изключенията, за които няма да действа забраната да се променя предназначението на горски терен за срок от 20 години след опожаряването му. Досега изключенията се отнасяха само за национални проекти, одобрени с решение на Министерския съвет, и за проекти, свързани с отбраната и сигурността на страната.

Целта на ограничението беше да се предотвратят умишлени палежи с цел горите да бъдат застроени. В приетото изменение, което позволява веднага след пожара на мястото да започне строителство, не се уточнява дали проектът трябва да е само общински или в партньорство с частна компания.

С промените в закона се разрешава също на собствениците и арендаторите на ловни стопанства да секат гори за нуждите на стопанството и да строят там, без да плащат такса за това. "Право на строеж върху горски територии без промяна на предназначението на терена може да се учредява за изграждане на сгради и съоръжения, свързани с опазването на гората и дивеча, независимо от тяхната собственост", предвижда изменението, като специално е упоменато, че облекчението не важи за изграждането на хижи и други постройки за постоянно или временно обитаване. Привилегията се отнася за ферми за отглеждане на дивеч, риболюпилни и рибарници, горски и ловни кантони, контролни горски пунктове.

От това право обаче няма да могат да се ползват инвеститорите в ски съоръжения. Първоначално в проектозакона имаше текст, който предвиждаше за изграждане на писти и влекове да не се налага промяна в статута на земята, но той отпадна при окончателното приемане на закона. За облекчения при изграждането на ски курорти най-много настояваше депутатът Николай Пехливанов ("Атака"), заради което беше обвинен от опозицията в парламента и от природозащитни организации в лобистки интереси.

Приходите от промяна на предназначението на горски територии ще постъпват в бюджета на Министерството на земеделието и храните и ще се изразходват само за залесяване и строителство и поддръжка на горски пътища, предвиждат още промените в закона.

 

Етикети общини, гори, закон
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.