1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Общо 1350 метра незаконни рибарски мрежи са иззети от язовири в страната

Общо 1350 метра незаконни рибарски мрежи са иззети от язовири в страната

Съставени са и 10 акта на нарушители на Закона за рибарството и аквакултурите

Хванати са двама бракониери и са иззети общо 1350 метра незаконни рибарски мрежи от язовири в страната при проверки на инспектори на ИАРА. Съставени са и 10 акта на нарушители на Закона за рибарството и аквакултурите.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Търговище са извършили проверка на язовир „Съединение“. Там е забелязано лице, изваждащо от водоема рибарски мрежи с улов. На нарушителя е съставен акт за нерегламентиран стопански риболов, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. От него са конфискувани 160 метра мрежи, а уловената около 10 кг. риба е върната във водата.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Шумен са извършили нощна проверка по суша и вода на язовир „Тича“. В районите на водоема край с.Сушина, с.Маломир и с.Кьолмен са открити и извадени от водата 10 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 740 метра, поставени в работно положение. Те са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестни нарушители. Уловената в тях 25 кг.риба /20 кг. каракуда и 5 кг. платика/ е освободена и в последствие дарена на Православен храм гр.Велики Преслав.

След подаден сигнал на телефон 112, инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Добрич съвместно със служители на РУ „Полиция“ Шабла и РУ „Полиция“ Балчик са извършили нощна проверка на езеро „Дуранкулак“. Открити и извадени от водата са 400 метра незаконни рибарски мрежи.  Уловената в тях около 15 кг. сребриста каракуда е върнат във водата. Мрежите са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Враца за периода от  01.08. до 13.08.2014 г. са извършили проверки по реките Ботуня, Искър, Скът, Дунав и язовирите ”Върбешница”, ”Бели Извор” и „Рогозен”2 за спазване на Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/.  Проверени са лица, извършващи любителски риболов. Съставени са 8  акта на лица за извършване на риболов без билет за любителски риболов. При проверки по река Скът, в района на гр.Бяла Слатина и язовир”Рогозен”2, в района на с.Рогозен са заловени две лица, извършващи риболов с маломерни мрежени уреди тип „Серкме”.  На нарушителите са съставени актове, съгласно ЗРА и риболовните им уреди са иззети. Инспекторите са извършили проверка и по река Бързица, в района на с.Добролево. Там е заловено лице, извършващо нерегламентиран стопански риболов с мрежа. На бракониера е съставен акт, като от него е конфискуван рибарска мрежа с дължина 50 метра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.