1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Общо 30 горски пожара на територията на Сливенска и Ямболска област

Общо 30 горски пожара на територията на Сливенска и Ямболска област

14 от тях са предизвикани умишлено, почти толкова и заради човешка небрежност

Общо 30 горски пожара на площ от близо 3250 декара на територията на горските стопанства в Сливенска и Ямболска област. Това е равносметката за 2016 година на Регионалното управление по горите в Сливен в края на пожароопасния сезон.

През тази година горските пожари в региона са с десет повече в сравнение с миналата, те обхващат и по-голяма, с близо 1200 декара повече, обща площ, сочат данните на Регионалната дирекция по горите. Най-големи площи бяха засегнати от пламъците край българо-турската граница в периметъра на Държавно горско стопанство Елхово.

Разходите по поддържането и възобновяването на горските територии, които са ангажимент на държавните горски предприятия, са между 800 и 1000 лева на дка за възстановяване на унищожените насаждения. 14 от пожарите в горските територии са предизвикани умишлено, почти толкова и заради човешка небрежност.

На територията на Регионалната дирекция по горите в Сливен до момента са изградени четири противопожарни кули за превенция на горските пожари. Изграждането на още пет такива съоръжения по една от мерките на ПРСР ще покрие всички горски площи в региона.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.