1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Около 300 000 души в България са застрашени да останат без вода, ако продължи периодът без дъждове

Около 300 000 души в България са застрашени да останат без вода, ако продължи периодът без дъждове

Загубите на вода в България са неприлично високи - средно 61,5% по мрежата

Между 250 000 и 300 000 души в България са застрашени да останат без вода, ако продължи периодът без дъждове, предупреди председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов, цитиран от dir.bg.

Иванов препоръчва на хората да не поливат градините с питейна вода, да ползват питейната вода, така, че този ресурс да стига дори и в критични моменти.

По думите му в България все още част от хората не осъзнават, че това е съществен проблем и пилеят водата.

"До голяма степен вината за липса на питейна вода не е на хората, а в институциите, които дават чувството, че България е богата на воден ресурс и ще бъдем подминати от този проблем, който застрашава целия свят", подчерта Иванов.

Загубите на вода в България са неприлично високи - средно 61,5% по мрежата, предупреди по-рано проф. Румен Арсов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ). Това обаче било средно, което означавало, че някъде са 80% и повече.

60-те процента се изчисляват със загубите от неплатена вода, кражби, вода предоставена за обществени нужди и търговски загуби.

Миналия месец еврокомисарят по околна среда Янез Поточник заяви, че населението на света ще се увеличава непрекъснато и много скоро ще има нужда от 40% повече вода, отколкото може да се осигури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.