1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Опасност от трихинелоза през сезона

Опасност от трихинелоза през сезона

РИОКОЗ Бургас предупреждава

 

С настъпването на ловния сезон за дива свиня и предстоящия есенно-зимен период с клане на домашно и на свободна паша отглеждани свине нараства опасността от заразяване с трихинелоза, предупреждават от РИОКОЗ Бургас. В Бургаския регион ежегодно  се регистрират случаи на заболяването.  Епидемичните взривове са в резултат на консумация на свинско месо и месни продукти, главно луканки  без да е извършен трихинелоскопски контрол. През последните 2 години е имало  2 епидемични взрива, с общо 157 души. От тях 74 са били заболелите с клинични прояви, 19 лица са били настанени в болнично заведение. 

Ловците не трябва да допускат консумация на добито месо преди получаване на резултата от трихинелоскопско изследване извършено от регламентираните лаборатории на ДВСК, съветват от инспекцията. Както и да подаряват, раздават и продават неизследвани месо и месни продукти. От своя страна гражданите не трябва да консумират  неизследвано за трихинелоза месо и месни продукти от дива или домашно отглеждана свиня.

Постоянно активните природни огнища на трихинелоза в Странджа и Източна Стара планина създават много висок риск от заразяване от месото на диви свине.  Рискови са и домашните прасета, особено отглеждани с достъп до дворове и сметища, където се заразяват от трупове на гризачи, както и прасетата отглеждани на свободна паша.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.