1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. От 15 септември кметовете на населените места ще бъдат информирани официално за извършваните сечи на тяхна територия

От 15 септември кметовете на населените места ще бъдат информирани официално за извършваните сечи на тяхна територия

С тези мерки ще се подобрят управлението и контролът върху дейностите в горите

От 15 септември влиза в сила ангажиментът, който ще имат държавните горски предприятия и техните териториални поделения – държавни горски и държавни ловни стопанства, и всички лица, на името на които е издадено позволително за сеч, да информират кмета на всяко населено място за извършвана законна сеч в прилежащото му землище. Това става задължително с въвеждането на нов образец на табели за обозначаване на горските територии – собственост на физически и юридически лица, в които се извършва добив на дървесина, съгласно заповед на изпълнителния директор на ИАГ, издадена по разпореждане на заместник-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов.

От своя страна кметовете ще трябва да поставят на видно място в центъра на населеното място табелка с информация от кога до кога и на коя конкретна територия е позволената сеч.

Така хората ще могат да знаят в случай на преминаващи автомобили, натоварени с дървен материал, дали времето и мястото на извозване съответства на издаденото разрешително за сеч.

На официалния сайт на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) www.iag.bg от 2 септември са поместени издадените позволителни за сеч, като всеки потребител може да провери в реално време за кои горски територии, независимо от тяхната собственост, са издадени. За сечищата, в които сечта е приключила, може да се провери колко и каква е добитата дървесина. Информацията е достъпна в раздел «Регистри» след въвеждане на търсената област, община и населено място.

С тези мерки ще се подобрят управлението и контролът върху дейностите в горите. По-достъпната информация ще осигури по-голяма публичност и прозрачност и е реална стъпка към възстановяване на общественото доверие по толкова чувствителна тема като опазването на горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.