От 2013 г. ще се разреши нощния риболов в шест водоема в страната и в определени участъци на река Дунав

От началото на годината досега иззетите бракониерски мрежи са над 600 километра

През 2013 г. ще стартира пилотен проект за разрешаване на нощен риболов в 6 вътрешни водоема в страната и в определени участъци от река Дунав. Идеята е 3 от водоемите да са в Северна България и 3 в Южна, като за периода от 1 юни до 1 ноември да е разрешен нощният риболов. За река Дунав предложението е нощен риболов да се извършва в осветените части на градовете - Силистра, Русе, Свищов, Видин, Оряхово, Никопол и Лом през периода от 1 юни до 1 декември.

Това стана ясно на провелата се среща между директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури д-р Драгомир Господинов, зам.-директорът по риболовния контрол д-р Кирил Делев и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев с представители на риболовни сдружения, клубове по спортен риболов и любители риболовци провела се в Русе.

До края на годината ИАРА и представители на любителите риболовци трябва да определят 6-те водоема в страната, както и точните участъци по река Дунав от км до км, в които ще може да се извършва нощен риболов, за да може предложението да се внесе за одобрение от страна на Министерство на земеделието и храните и от 2013 г. да влезе в сила експерименталният проект за извършване на нощен риболов.

Представители на риболовен клуб “Мач Тийм” - Русе, които бяха инициатори на подписка за разрешаване на нощния риболов, заявиха по време на срещата, че са доволни от постигнатото споразумение и призовават всички риболовци да спазват изискванията на Закона за рибарството и аквакултурите, за да може експерименталния вариант за разрешаване на нощния риболов в определени водоеми и по река Дунав да се превърне в нещо постоянно. 

По време на срещата се обсъди и контролната дейност на ИАРА, като риболовците бяха критични към дейността на определени териториални сектори на агенцията. Изпълнителният директор д-р Драгомир Господинов заяви, че приема критиките на риболовците и в секторите, които не са показали резултати ще има освободени служители.