1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. От днес започват изпитите за придобиване право за лов

От днес започват изпитите за придобиване право за лов

Протоколът с данните от изпитите се отразява в интернет-базираната информационна система на ИАГ

От 7 юни до 20 юли 2021г. ще се проведат изпитите за придобиване на право на лов, съгласно Закона за лова и опазване на дивеча. Повече от 5 000 са кандидат-ловците за тази година, които ще бъдат препитвани след завършен курс на обучение и практическа подготовка.

Изпитите ще се провеждат на места, посочени от ловните сдружения по график, предложен от регионалните дирекции по горите и утвърден от Изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/. На една изпитна дата имат право да се явят не повече от 25 човека, като теоретичната и практическа част са на две различни дати.

Теоретичният изпит включва три нива - тест, писмен и устен изпит, като за явяване на всяко следващо ниво трябва да бъде издържано предходното. За 90 минути кандидатите трябва да отговорят на 104 въпроса, които обхващат темите от програмата за теоретична подготовка на бъдещите ловци: дивечознание; ловно законодателство; дивечоразвъждане; стопанисване и опазване на дивеча; начини, методи и средства за ловуване; оръжезнание; ловна кинология; болести по дивеча и оказване на първа медицинска помощ.

Писменият изпит включва два въпроса от различни раздели на преподавания материал. Кандидатите, допуснати до устен изпит отговарят на уточняващи въпроси на комисията, които са свързани с развитите от тях писмени въпроси. Само издържалите теоретичната част имат право да се явят на практически изпит, който включва стрелба по силует на дивеч (заек) и стрелба по асфалтови панички (дисциплина скейт). За успешно издържал се счита резултат от минимум 6 точни изстрела от 10 изстрела.

Протоколът с данните от изпитите се отразява в интернет-базираната информационна система на ИАГ. 

Изпитната комисия издава на лицата, издържали успешно изпитите, удостоверение за придобито право на лов по образец, утвърден от Изпълнителния директор на ИАГ.

Тези, които не са издържали изпитите, могат да се явяват на такива следващата година след преминаване на нов курс за подготовка.

Правото на ловуване се упражнява от ловци, които притежават членска карта и билет за лов, заверени за съответната календарна година, както и разрешително за лов.

В рамките на изпитната сесия ще се провеждат интензивни проверки от страна на експерти на ИАГ с целта предотвратяване на неточности и нарушения в провеждането на изпитите за придобиване право на лов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.