1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Отворена е мярка 3.3, предназначена за реновиране на рибарските пристанища

Отворена е мярка 3.3, предназначена за реновиране на рибарските пристанища

Със средствата ще бъдат изградени от 6 до 8 рибарски пристанища, разположени по цялото Черноморие

На днешния празник – Никулден, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури” Явор Недев, дадоха пресконференция за напредъка по изпълнение на оперативна програма „ Рибарство”. Усвояемостта по програмата вече е 6%. Министър Найденов изрази надежда, че до края на годината ще получим оценка за съответствие от Европейската комисия по Оперативна програма за развитие на сектор рибарство 2007-2013 г. България трябва да има самочувствието на морска държава, заяви още министър Найденов и отбеляза, че има напредък по прилагането на програмата и е преодоляно забавянето от предишното ръководство.

Министърът поздрави всички служители на ИАРА за напредъка, който са постигнали до момента. Похвала получиха и тези, които водят ежедневна борба с набезите на бракониерите и благодарение на техните действия в България вече има първите осъдени за бракониерство. За периода от началото на годината до 2 декември Агенцията по рибарство и аквакултури е извършила близо 30 хиляди проверки в страната и са конфискувани и унижожени над 160 км бракониерски мрежи.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури” Явор Недев заяви пред присъстващите журналисти, че рибарският бранш е малък и създава 1% от брутния вътрешен продукт на страната. По случай празника на агенцията той припомни, че е поел поста с обещание за затягане на контрола върху бракониерите, висока и ефективна усвояемост на средствата и реновиране на рибарските пристанища в страната.

На днешния празник със заповед на изпълнителния директор на ИАРА беше отворена мярка 3.3, предназначена за реновиране на рибарските пристанища. По тази програма ще бъдат изградени от 6 до 8 рибарски пристанища, разположени по цялото Черноморие в рамките на година и половина. Също така се работи по проект, с който действията на бракониерите да бъдат инкриминирани.

Виж видео по темата...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.