1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Първа копка на рибарското пристанище Сарафово в северната част на Бургаския залив

Първа копка на рибарското пристанище Сарафово в северната част на Бургаския залив

Снимка:

Портът трябва да запази и развие риболовната индустрия в региона

Първа копка на рибарското пристанище Сарафово в северната част на Бургаския залив ще бъде направена днес, 1 ноември. Портът трябва да запази и развие риболовната индустрия в региона. В края на август 2012 г. Министерският съвет учреди безвъзмездно право на общината за строеж върху морското дъно и така даде зелена светлина за финансиране на проекта с европейски средства, пише "Капитал Дейли".

Това е първият одобрен договор за България по оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" на стойност 10 млн. лв., като община Бургас дофинансира строителството с 2 млн. лв. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 9 месеца, но при тежки зимни условия може да бъде удължен с няколко седмици.

Модернизация на рибарския сектор

Проектант на пристанището в Сарафово е консорциум "Урбанико", а изпълнението на поръчката е възложено на консорциум "Стройинжект-БКС", което включва "Евро Алианс Геотехника" и БКС.

Проектът предвижда изграждане на вълнолом, пристан за малки и големи кораби, място за ремонт на плавателните съдове, рибна борса, паркинг, обслужващи сгради и пътища. Пристанището ще бъде с капацитет от 104 плавателни съдове до 8 м и 6 места за кораби до 20 м. В западния му край ще бъде разположен хелинг (релса за приплъзване на плавателни съдове на сушата), където е проектирана открита площадка за ремонти. Зоната предвижда и място за разтоварване и сортиране на улова от малки кораби, заедно с обслужваща сграда за риболовни пособия.

В допълнение ще бъде построена и рибна борса с 20 маси. Целта е да се даде възможност на рибарите за директна продажба на улова и потребителите да закупуват риба без участието на прекупвачи. Административна сграда и паркинг с над 100 места пък ще обслужват посетителите, като входът в пристанището ще бъде контролиран от охрана и видеонаблюдение.

Етапи на изграждане

Строителството на обекта ще се извършва в два етапа – първо ще се изгради кейовото пространство, хелинга и зоните за докуване на рибарските лодки и кораби. Ще бъдат оформени и площадките за ремонт на плавателните съдове, местата за разтоварване и сортиране на улова, както и довеждащата инфраструктура – пътна връзка, водоснабдяване, канализация и електроснабдяване. Вторият етап включва строителството на главната пристанищна сграда, порталът и паркинга, текат строителните дейности в зоната ще бъде обособен временен кей за рибарите.

Черноморец и Поморие пред стартова позиция


Още два проекта, финансирани по Оперативна програма "Рибарство и аквакултури" в област Бургас, се очаква да бъдат реализирани. След близо две години Черноморец трябва да се сдобие с ново пристанище и рибна борса с обща площ от 40 хил. кв.м. В момента тече процедура за избор на изпълнител, като прогнозната стойност на поръчката е 9.5 млн. лв. Крайният срок за завършване на инвестиционния проект е 2 години след подписване на договора.

Проектът за рибарски център на стойност 9.8 млн. лв. в Поморие обаче все още очаква одобрение от регионалното министерство. По план строителството на пристанището с рибна борса и халета за ремонт на плавателни съдове трябва да започне през март.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.