1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Петметрови тотеми - стилизиран лист на Странджански дъб посрещат гостите на Природен парк „Странджа“

Петметрови тотеми - стилизиран лист на Странджански дъб посрещат гостите на Природен парк „Странджа“

Лъжникът е родоначалник на всички европейски листопадни дъбове

Петметрови тотеми  посрещат  вече гостите на ПП „Странджа“. Те са поставени на входовете на Парка по главните пътни артерии – на „Босна“, на международния път близо до границата с РТурция, по пътя Малко Търново – Царево, Царево – Резово и близо до с. Близнак на северозападната граница на Парка на пътя Босна - Варовник. Тотемите представляват стилизиран лист на Странджански дъб (Лъжник), дърво достигащо огромни размери, което е забранено за сеч. Лъжникът е другият символ на ПП „Странджа“ (заедно със Странджанската  Зеленика), тъй като той се среща единствено в едноименната планина и никъде другаде в Европа. Лъжникът е родоначалник на всички европейски листопадни дъбове.

Освен  големите тотеми по второстепенната пътна мрежа на парковата територия са поставени и пет 3-метрови „малки“ тотеми,  (от стилизиран лист на лъжник) които също приветстват гостите на Парка и децата на защитената територия, които вече не живеят тук, но с радост се връщат и водят в Парка свои  близки и приятели. Тях  (малките тотеми)  можете да видите на  пътя м. „Босна“ – с. Визица,  по трасето Писменово – Визица, в м. „Балиево“ до с. Бродилово, по пътя Царево – Бродилово и в м. „Скокът“  с. Велика – с. Българи.

Парковата дирекция поставя и още 18 информационни  табла  в населените места в ПП „Странджа”. На тях по интересен начин са изобразени Странджанската Зеленика, която е символ на Парка и одърчетата, които пък са символ на един от най-мистичните обреди в защитената територия – Нестинарството.

Всичко това e рвализирано благодарение на проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие  и от държавния бюджет  на Република България чрез оперативна програма  “Околна среда 2007 – 2013 г.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.