1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Плантациите за качествена и ценна дървесина да не са част от горския фонд

Плантациите за качествена и ценна дървесина да не са част от горския фонд

Такава промяна в закона за горите е внесъл депутатът от ГЕРБ Димитър Атанасов

Плантациите за качествена и ценна дървесина да не са част от горския фонд. Такава промяна в закона за горите е внесъл депутатът от ГЕРБ Димитър Атанасов.

Пред "Дневник" той каза, че в момента в страната има 7-8 такива плантации, а в тях са вложени 15-17 млн. евро основно от чуждестранни инвеститори. Дърветата се засаждат на пустеещи земи, наети от общините за определен срок - обикновено 20 години, като в края на периода те трябва да бъдат изсечени основно за нуждите на хартиената промишленост. В това време освен наема към общината, се подобрява и екологията, наема се работна ръка, допълни Атанасов.

За плантациите обаче няма специални текстове в закона за горите и не е ясно дали след като дойде време инвеститорът да изсече засадените от него дървета, те няма да бъдат включени в горския фонд и той да трябва да се съобразява с лесничейските планове за изсичане на горския фонд. Така инвеститорите нямат сигурност и са затруднени - те влагат средства в пустеещи земи, още в началото си изготвят план, в който планират кога да секат, и съответно изчисляват възвращаемостта на инвестициите, а в един момент може да се окаже, че трябва да се съобразяват с лесничейските планове, каза Атанасов.

Той обясни, че инициатор на промяната са именно хора, които са инвестирали в такива плантации. За да съм сигурен, че поправката не е лобистка и не цели незаконно и несправедливо облагодетелстване, проучих сериозно въпроса и законодателството на европейски струни, в Германия например реда е точно такъв - тези дървета са изключени от горския фонд, допълни той. По думите му хората, които имат интерес към този бизнес, биха вложили в България още стотици милиони евро, ако имат сигурността, която сега цели изменението.

Подобни изключения вече законът прави за елхите и за дърветата, предназначени за биомаса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.