1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Площта на природните паркове у нас намалява от 1999 г.

Площта на природните паркове у нас намалява от 1999 г.

Националните паркове в България са три – „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“

Управлението на националните паркове в България не е ефективно и създава риск за съхранението на биологичното разнообразие в тях. Такова е заключението в одит на Сметната палата за изпълнението на „Управление на националните паркове“ за периода от 01 януари 2010 г. до 31 декември 2012 г.

След 1999 г. извършваните промени в територията на националните паркове са само в посока на намаляване на тяхната площ. Най-голямото намаление е на площта на националния парк „Рила“ с 24,9 на сто от определената с обявяването му площ.

Предприетите действия от органите за управление на националните паркове не са своевременни. Липсват актуализирани планове за управление в парковете „Рила“ и „Централен Балкан“, което е предпоставка за неефективно управление за периода от 2010 г. до приемането на нов план.

Общият размер на изразходваните и отчетени средства от дирекциите на националните паркове за периода 2010 – 2012 г. възлиза на малко под 14 хил. лв., а средният размер на разходите за управление на 1 ха площ в националните паркове варира от 47 лв. за „Рила“, до 115 лв. – за „Пирин“.

Националните паркове в България са три – „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“, с обща площ 193 047,9 ха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.