1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. По шест европейски проекта работи природен парк „Странджа”

По шест европейски проекта работи природен парк „Странджа”

Най-големият проект, е с продължителност 36 месеца по Оперативна програма „Околна среда” и е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие

Природен парк „Странджа” работи по близо шест проекта, финансирани от Европейския съюз. Това съобщи за радио „Фокус” Мария Димирева, старши експерт „Връзки с обществеността и образователни програми”. „За първа година парк „Странджа” кандидатства по проекти, финансирани от Европейския съюз, защото като поделение на държавна структура нямахме право да кандидатстваме”, обясни Димирева. Най-големият проект, по който паркът работи, е с продължителност 36 месеца по Оперативна програма „Околна среда” и е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие. Той е за опазване и възстановяване на редки и защитени растителни видове на територията на парка. Основната цел е на 11 от редките и защитени растения да се направи инвентаризация на находищата. „В местността „Качул” изграждаме разсадник, в който тези видове ще бъдат пренесени, отгледани и отново върнати в естествените им места”, заяви Димирева. Разсадникът няма стопанско значение. Като част от проекта са включени и седем туристически маршрута. „Те обхващат няколко центъра - от петте нестинарски села до Влахов дол, с. Сливарово, светилището, пещера Св. Марина и кръгов маршрут от местността „Петков връх” до „Какачина”, уточни експертът. Около 100 вековни дървета ще бъдат инвентаризирани и ще им бъдат направени паспорти като ще бъдат близо до туристическите маршрути. В проекта се включват и най-добрите специалисти по биоразнообразието в България като външни експерти.

Друг проект, по който работят от парка, е по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансиран от Европейския социален фонд. „Той е за публично-частните партньорства в услугата на природата и хората и е за две години”, добави Димирева. „Директна покана от европейската комисия е Директивата на Европейския съюз за проекта за стандартизиране на базите данни за географските информационни системи, продължаваме да работим по него”, каза още тя. Той също е за две години. По нейните думи друг основен проект е „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие”, който обхваща цялата територия на Странджа. Средствата за него са по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство, водеща организация е българската фондация „Биоразнообразие”. Целта е да се подготвят документите за кандидатстване пред ЮНЕСКО за обявяването на Природен парк „Странджа” за биорезерват. „Ние подготвяме и програми по други проекти, които действат в България на Европейския съюз, включително и по трансгранично сътрудничество. Бяхме партньори от турската страна с Областна дирекция по околна среда и гори в Лозенград”, каза още Димирева. Проектът е бил за обявяването на природен парк в турската част на Странджа. Той също е бил финансиран от Европейския съюз.

Най-важната задача на природен парк "Странджа" през настоящата година според Димирева е запазването на биоразнообразието във водосборите между реките Велека и Резовска. По нейните думи това е проблем, който засяга не само вътрешността на Странджа, но и морския бряг. Тя припомни, че големи проблеми там е създало застрояването. „В момента имаме информация за строителство на нов комплекс”, допълни тя.

Друг приоритет в дейността на парковата дирекция за 2010 година е подпомагане на дейността на местните земеделски производители. „Това не са само пчеларите в Странджа, които са много известни с най-качествения мед в Европа, мановия странджански”, разясни Димирева. „Започнахме първите стъпки за подпомагане работата на регистрираните земеделски производители. Това са хората, които имат малки животновъдни ферми”, обясни тя. По нейните думи дирекцията ще подпомогне възстановяването на местни породи животни, като по този начин фермерите в Странджа ще могат да кандидатстват за субсидиите, които отпуска ЕС за този вид дейност. От парковата дирекция предвиждат и разширяване на територията на марката за качество „Странджа”, тъй като до този момент тя е обхващала единствено сферата на туризма. От тази година и ще бъдат изготвени и критерии за земеделската продукция. „Вървим към налагането на една регионална марка, която примерно на френските производители носи много печалба”, каза Димирева.

Основен приоритет в работата на парковата дирекция е работата с младите хора. По думите й екипът на дирекцията е много малък – 14 души. „Разчитаме на сътрудници и много млади хора, доста специалисти предлагат своята помощ като доброволци”, допълни тя. Димирева каза, че в годишния план на парковата дирекция са предвидени доста важни прояви, но не могат да се справят единствено с бюджета, който се отпуска на парка. Според очакванията на Димирева, той няма да бъде много голям.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.