1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Почетоха паметта на лесовъдите, отдали живота си за горското дело

Почетоха паметта на лесовъдите, отдали живота си за горското дело

Всяка година по традиция преди началото на Седмицата на гората, лесовъдската колегия засвидетелства своето уважение и преклонение пред всички лесовъди и горски служители от различните краища на България, отдали живота си за горското дело. 

„Днес следва да припомним, че българският лесовъд, със своя висок професионализъм, всеотдайност и гражданска доблест е заслужил уважението и признанието на обществото още в края на XIX и началото на XX век. Лесовъдска ни колегия днес не забравя стореното в миналото и се старае да продължава традициите за умножаване и опазване на нашите гори, за отстояване на достиженията на горското стопанство, изградено в съзвучие с новите реалности“, подчерта в словото си към всички присъстващи, проф. д-р Иван Палигоров, декан на ФСУ и председател на Съюза на лесовъдите в България (СЛБ). Той изрази благодарност към всеотдайния труд на предците, които с цената на много усилия и жертви са успели не само да запазят, но и да създадат огромни площи нови гори. 

На събитието присъстваха г-жа Зорница Стратиева, член на Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите, г-жа Цветелина Симеонова, депутат от 47-то Народно събрание, инж. Филип Ковашки, и.д. изпълнителен директор, инж. Димитър Баталов, главен секретар, директори на дирекции и експерти от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев, ректор на Лесотехнически университет, представители от Съюза на лесовъдите в България, Регионална дирекция по горите – София, Дирекция на Природен парк „Витоша“, преподаватели и студенти от Лесотехническия университет (ЛТУ), научни работници от Института по гората при БАН, ветерани лесовъди и приятели на гората взеха участие в събитието. Пред мемориала в двора на ЛТУ те отдадоха едноминутно мълчание и поднесоха венци и цветя в памет на загиналите лесовъди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.