1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Популациите на риба в световен мащаб са спаднали до най-ниското им равнище от 20 години насам

Популациите на риба в световен мащаб са спаднали до най-ниското им равнище от 20 години насам

Снимка:

Това посочва в анализ Международният съвет за изследвания на морето

Популациите на риба в световен мащаб са спаднали до най-ниското им равнище от 20 години насам, посочва в анализ Международният съвет за изследвания на морето. Това крие заплаха от изчезването на някои видове риба и поставя въпроса за необходимостта от коригиране на риболовните квоти. След като през последните години учените установиха, че застрашени от изчезване са рибата треска, рибата меч и дори аншоата, сега тревогата е вдигната заради лаврака. Прекомерно високият улов пречи на естественото възпроизвеждане на популацията и тя е силно намаляла, става ясно от анализа.

Може да има нови ограничения на улова

Според вестник Guardian, за да се възстанови равновесието в моретата и океаните, риболовът трябва да се ограничи с една трета още през следващата година, като така се даде възможност на популациите да се стабилизират. Природозащитници настояват за преразглеждане на риболовните квоти при търговския улов. Те настояват за въвеждането на ограничение във времето, което риболовните кораби могат да прекарват в открити води, което също би спомогнало за оздравяване на рибните популации, отбелязва "Капитал Daily".

Според Wall Street Journal в Европа се обмисля регулация, която да забрани на риболовните кораби да изхвърлят нежеланата риба, оплела се в мрежите им. В момента близо една четвърт от улова бива изхвърлян зад борда като нежелан. Това може да се предотврати чрез въвеждането на нови видове мрежи, които са калибрирани за съответния вид риба, който компанията има разрешение да лови. Риболовът осигурява по-малко от 1% от БВП на Европейския съюз, като Дания, Великобритания, Испания, Франция и Холандия държат 60% от бизнеса.

Наред с традиционните методи за овладяване на проблема потребителите също биха могли да помогнат, като ограничат консумацията на най-застрашените риби. Ресторантите също може да започнат да предлагат риба, отглеждана в развъдници, вместо прясно уловената. Тя обаче не е предпочитана от клиентите, тъй като месото на отглежданата в специални ферми риби често е с по-лоши вкусови качества и освен това в отглеждането й се използват лекарства.

САЩ вече работи по проблема

Преди седмица в САЩ бяха обявени резултатите от националната програма за оздравяване на рибните запаси. Те показват, че положените усилия са довели до подобрение при 43% от видовете, считани за застрашени от изчезване. Други 31% са дали положителни симптоми за възстановяване, но е необходимо допълнително ограничаване на улова. Въпреки това 26% от рибните видове, виреещи в акваторията на САЩ, остават застрашени от изчезване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.