1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Повече от 20 хиляди фиданки за Седмицата на гората

Повече от 20 хиляди фиданки за Седмицата на гората

Предвидено е залесяване на 1 316 дка

Повече от 20 хиляди фиданки ще предостави безвъзмездно на общини и граждани за залесяване Регионалната дирекция по горите в Ловеч по повод Седмицата на гората от 6 до 11 април. Това съобщи зам.-директорът на службата Полина Митова информира dariknews.bg. Регионалната дирекция по горите заема територията на Ловешка и Плевенска област, като общата площ на горите и земите от горския фонд възлиза на 203 876 хектара, от които 77 на сто са в Ловешка област и 23 на сто в Плевенска област.

Вече стартира  пролетната залесителна кампания за тази година, като приоритет ще се даде на залесяването на площите, където е извършена почвоподготовка през 2009 год. или това са около 1 225 декара. Предстои и извършването на 41 дка компенсационно залесяване за сметка на площи в горски фонд, за които е постановено изключване или учредяване на сервитут. В горските стопанства от района на Регионалната дирекция по горите в Ловеч са разчетени за изпълнение през 2010 год. различни лесокултурни дейности. Предвидено е залесяване на 1 316 дка, от които основно залесяване с тополи - 733 дка. Планирана е почвоподготовка на 927 декара, попълване на култури на територията на 606 декара, отглеждане на култури на 13 000 декара; отглеждане на млади насаждения без материален добив - 1 170 дка.

Към този момент са залесени 200 дка култури и са попълнени 156 дка, основно в тополовите стопанства. Високата важност на почвата все още затруднява теренната работа в обектите на планинските горски стопанства, обясниха от Регионалната дирекция на горите. Въпреки трудностите, пролетните разчети за залесяване и почвоподготовка ще бъдат изпълнени на 100%. Приоритет за залесяването в дирекцията по горите в Ловеч и Плевен е създаването на устойчиви на пожари култури, поради което при залесяванията иглолистните видове се използват ограничено, предимно в състава на смесени култури с бук, явор, липа и други местни широколистни видове.

През 2009 година горските стопанства от Регионалната дирекция по горите - Ловеч, са произвели над 2 милиона фиданки, залесили са 2 169 декара нови гори, извършили са почвоподготовка на 1 480 дка, отгледали са 11 880 дка горски култури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.