1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Повече от два пъти увеличено търсене на дърва за огрев

Повече от два пъти увеличено търсене на дърва за огрев

Снимка:

Увеличено търсене на дърва за огрев отчитат от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП)

Почти няма горско или ловно стопанство, в което да няма минимум двукратно увеличение на заявленията, каза за БТА директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов

По думите му, това се дължи донякъде на преориентиране на част от домакинствата към отопление на дърва, но по-малка част от заявените количества са свързани с промяна на вида отопление, като по-скоро става въпрос за презапасяване сред хората. 

Един от примерите за значително увеличение в заявените количества е ловното стопанство „Дикчан“, където тази година са заявени 56 хиляди куб. метра дърва при ежегодно ползване и реализиране между 16 и 18 хиляди куб. метра. Разликата е повече от три пъти, каза още инж. Дамянов. Подобна е ситуацията в голяма част от стопанствата, допълни той. 

На годишна база предвидените количества за предстоящия зимен сезон също са значително увеличени. За сравнение през 2014 г. реализираните количества дърва за огрев от ЮЗДП са били около 230 хиляди кубични метра, докато през 2021 г. те са 150 хиляди. Тази година очакванията са да се достигнат и дори надминат количествата отпреди шест години, а реализираната дървесина да е около 300 хил. кубика.

Една от задачите пред ЮЗДП и стопанствата на територията на предприятието е да се елиминира презапасяването. Инж. Дамянов каза, че има населени места, в които са записани по двама-трима, дори по пет човека от едно домакинство, което се прави с цел да се презапасят с дърва. „Капацитетът на фирмите не е толкова голям, че да можем да задоволим една фамилия по 30 кубика, то не е и необходимо“, посочи директорът на ЮЗДП и допълни, че презапасяването не е коректно към останалите хора, заявили дърва за огрев. Той посочи, че предстои изготвяне на нови списъци, а и към момента горските стопанства и кметовете осигуряват до 10 куб. дърва на домакинство.  

Практиката за осигуряване на дърва още с края на всеки зимен сезон вече дава резултати, а към 15 август са осигурени за населението повече от 65 хиляди кубика, което е три пъти повече, в сравнение с предходната година. Това дава възможност за предвидимост, отделно просъхналите дърва дават повече топлина, а замърсяването е по-малко. Добивът от хора „на корен“ обаче традиционно се осъществява през есенните месеци, така че този вид осигуряване предстои, допълни инж. Дамянов. В момента обаче търсенето от складовете е голямо, което води до известно притеснение сред желаещите да осигурят зимното отопление с дърва.  

„Ще помоля хората да бъдат спокойни, дърва има, създадена е организация за осигуряване. Разбира се, предвид факта, че добивът на дървесина като цяло е в трудни планински условия, зависи от метеорологичните условия, явно има моменти, в които няма дърва на складовете, закъсняват с графиците, но като цяло нашата нагласа е, че имаме готовност да осигурим дърва за отоплителния сезон“, каза още инж. Дамянов. 

Проблеми има на единични места, допълни той. В някои населени места са осигурени дърва за огрев на много малък процент от заявилите, но от ЮЗДП уверяват, че е създадена организация за обезпечаване на необходимите количества. Цените се очаква да се задържат до 120 – 130 лева за куб. метър, независимо дали идват директно от сечище или от склад, нацепени и нарязани. „Такава цена се стремим да задържим до отоплителния сезон, мисля че ще успеем, ако няма някакви драстични промени в цените на горивата“, посочи директорът на ЮЗДП. 

Днес е предвидено съвещание с директори на дърводобивни фирми, с което да се обсъдят процедурите за пряко договаряне за добив на дървесина, каза още инж. Дамянов. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.