1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Повече от половината ферми за миди и риба у нас работят в сивия сектор

Повече от половината ферми за миди и риба у нас работят в сивия сектор

Акция „Шаран“ върви с пълна сила

Средно по 5-6 кг риба се консумира от един човек у нас годишно. Данните от съседна Румъния показват десет пъти по-голяма консумация, информира изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов. Затова и нашите рибари се насочват към съседни страни, където изнасят шаран, толстолоб, амур, сом.

В момента е в сила обявената от министър Найденов акция „Шаран“, припомни директорът на ИАРА д-р Господинов. По време на проверките ще се следи за изрядността на търговците на риба и рибни продукти. Ще бъдат инспектирани както всички търговци с постоянна регистрация, така и временните сергии. Ще се следи за наличието на документи за произход, срок на годност и начин на предлагане на продуктите, тъй като в дните около Никулден рязко нараства консумацията на риба. За цялата 2011 година са конфискувани 12 тона риба.

На кръгла маса, посветена на проблемите при производството на риба и аквакултури, се събраха във Варна производители, преработватели, представители на държавни институции. Сред повдигнатите въпроси беше този за наличието на 50-70% от рибните „предприятия“ в сектора, които работят в сивата икономика. Това е един от основните проблеми на хората от бранша, коментира д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ Фиш. До 30 са доставчиците на миди и рибни продукти в търговската мрежа. На пръсти се броят обаче тези, които са легални и са платили всички такси, лицензи и данъци. Съмнителен е и видът и опаковката на продукта, както и местата за продажба. Въпреки това по-ниската цена привлича клиенти и подбива продукцията на легалните производители, инвестирали милиони левове в плантации за черни миди или ферми за риба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.