1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Предприемачи предлагат да се приеме нова наредба за продажба на дървесината

Предприемачи предлагат да се приеме нова наредба за продажба на дървесината

Служители и собственици на малки и средни предприятия в дърводобивната промишленост излизат днес на протест в столицата

С 40% може да поскъпнат българските дървени мебели, предупреди днес Христо Йовчевски, член на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, предаде БГНЕС. 

До това рязко увеличение на цените на мебелите може да се стигне, ако онези няколко фирми, които изкупиха от борсата дървения материал, го препродадат с тройна надценка, каквито очаквания вече има, обяснява прогнозата си Йовчевски. 

На 17 февруари, петък, беше първата сесия на Софийска стокова борса, на която се продаваше дървесина. Дървопреработвателите се противопоставят на тази търговия още от момента, в който започна подготовката на наредбата, която я въвежда. Срещу нея силна реакция има от страна БСП, депутатите на която отправиха поредица упхреци към земеделския министър. 

Служители и собственици на малки и средни предприятия в дърводобивната промишленост излизат днес на протест в столицата, който ще започне от сградата на Министерството на земеделието и храните и ще приключи пред Народното събрание, където те ще се опитат да внесат официално своите искания. Те настояват категорично да спре продажбата на дървесина чрез стоковата борса. 

През миналата седмица такъв протест имаше пред Министерски съвет, докато правителството заседаваше вътре.

Предприемачите предлагат да се приеме нова наредба за възлагане на дейности и за продажба на дървесината и да се създаде специализирана борса само за този вид суровина. Те искат да не се допуска сключване на дългосрочни договори за възлагане на дейности и за продажба на дървесина, да се забрани износът на необработен дървен материал и да се създаде тристранен съвет за развитие на горския сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.