1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Предприятията от сектора на дърводобива сами ще избират борсовите си посредници

Предприятията от сектора на дърводобива сами ще избират борсовите си посредници

Това стана ясно от думите на земеделския министър Мирослав Найденов, който отговори на депутатско питане в парламента

Предприятията от сектора на дърводобива ще избират сами с кои борсови посредници да сключват договори. Това стана ясно от думите на земеделския министър Мирослав Найденов,  който отговори на депутатско питане в парламента от народния представител Антон Кутев („Коалиция за България”)  относно определянето на брокери за продажба на дървесина през Софийската стокова борса. 

На дърводобивните предприятия за пръв път бе дадена възможността да продават дървесина през стоковата борса. Според регламента на борсата те трябва да сключат договори с фирми борсови посредници, които ще извършват сделките от тяхно име.  

Кутев попита министъра на земеделието и храните по какъв критерий са подбрани брокерските къщи и каква комисионна ще получават те, както и защо договорите ще бъдат сключвани само през Софийска стокова борса, а не и другите борси в страната". ССБ има само 50 брокера, а фирмите, които имат право да търгуват с дървесина са над 1000”, посочи депутатът. 

На свой ред Мирослав Найденов отговори, че ССБ има дял над 90% от комисионните сделки в страната. Освен това повечето институции работят с нея и я препоръчват, допълни министърът.  По думите му, целта е да се осъществява по-добър контрол върху предлаганата дървесина.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.