1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Представители на рибния бранш обсъждат реформите в областта на морското дело и рибарството

Представители на рибния бранш обсъждат реформите в областта на морското дело и рибарството

По време на форумът бяха представени основните аспекти на предложенията за реформа на общата селскостопанска политика отразени в „Зелената книга” на ЕК

Представители на рибния бранш се запознаха с реформата на Общата политика на Европейската комисия (ЕК) в областта на морското дело и рибарството. Това стана по време на кръгла маса – дискусия, на която участваха директорът на дирекция „Средиземно и Черно море” Карла Монтеси и началникът на „Структурни действия” в дирекция „Средиземно и Черно море” в Главна дирекция „Морско дело и рибарство” (ГД „МАРЕ”) на ЕК Стефанос Самарас. От българска страна присъстваха експерти от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и представители на рибния бранш. „Високо ценим мисията на представителите на ЕК в България и желанието да бъдат обхванати и решавани, съвместно с българските колеги и с всички участници проблемите с контрола и мерките за съхраняването на рибните ресурси”, заяви при откриването на срещата зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Според него основен момент в развитието на рибарския отрасъл е създаването на стабилност на доходите на населението в рибарските области, предприемането на дългосрочни, целенасочени мерки за опазването на живите морски ресурси, при най-благоприятни условия за тяхната устойчива експлоатация. Това е ключовата предпоставка за стабилното социално и икономическо развитие на сектора, каза той. В този смисъл усилията на ЕК за създаването на адекватна на новите реалности  реформа на Общата политика в рибарството, отговаряща на целите и задачите в дългосрочен план са достойни за уважение и днес ние имаме изключителната възможност да дадем нашия принос в това дело”, подчерта зам.-министърът.

През 2012 г. трябва да има успешно реформирана обща политика в рибарството в ЕС и да има предпоставки за реализиране на визия за европейското рибарство през 2020 г. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров на обсъждане на Зелената книга за реформа на Общата политика в областта на рибарство. „Основен момент в развитието на рибарския отрасъл и създаването на доход е предприемането на мерки за опазване на морските ресурси при най-благоприятни условия за тяхната устойчива експлоатация”, каза зам.-министърът. Директорът на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури (ИАРА) проф. Йордан Стайков обясни, че пазарът на риба и рибни продукти е силно свит и ограничителните мерки спрямо улова на определен вид риба засилват тази негативна тенденция.

По време на форумa бяха представени основните аспекти на предложенията за реформа на общата селскостопанска политика в областта на рибарството, отразени в „Зелената книга” на ЕК от април 2009 г. Моментното състояние на сектора е включено в Зелена книга, в която ще се анализират проблемите и недостатъците в досегашното използване на рибните ресурси и  ще се очертае бъдещата обща селскостопанска политика в областта на рибарството. Зелената книга цели да повиши информираността за предизвикателствата, пред които е изправен секторът през последните години и да потърси обществена реакция, която да се трансформира в по-общоприет подход към регулирането на рибарството, обясниха от агенцията по рибарство. Предложенията на държавите с излаз до морета и Атлантическия океан ще бъдат обобщени от Европейската комисия през първата половина на 2010 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.