1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Преустановява се промяната на предназначението на земеделски земи по морското крайбрежие

Преустановява се промяната на предназначението на земеделски земи по морското крайбрежие

Забраната се отнася само за земи, които са собственост на черноморските общини и ще важи до юли тази година

Да бъде въведена забрана на промяната на предназначението на земеделските земи по черноморското крайбрежие и на практика да се ограничи безразборното строителство по бреговата ивица. Това решиха депутатите в Народното събрание. Проектът беше приет единодушно като 11 депутати се въздържаха предаде novini.dir.bg.

Идеята е внесена от лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и група народни представители. В мотивите им се посочва, че целта е да се спре промяната на предназначението на земеделски земи, които частни физически или юридически лица са придобили в собственост от държавния поземлен фонд. Забраната се отнася само за земи, които са собственост на черноморските общини и ще важи до юли тази година. До тогава трябва да се изработят законодателни промени в тази посока. Ето още аргументи на вносителите, представени от Стоян Иванов от „Атака“: За периода от 1 януари 2001 година до 1 март 2009 година общата площ на земеделските земи от държавния поземлен фонд, намиращи се на територията на черноморските общини в България, които са придобити чрез замяна от физически и юридически лица е 36 482,959 дка. От този общ размер върху 2868 дка е извършена процедура за промяна на предназначението на земеделските земи по реда на Закона за опазването на земеделските земи и правилникът за прилагането му. Към настоящия момент е внесено искане за утвърждаване на площадка и промяна на предназначението на земеделските земи за още 2699,479 дка, намиращи се в община Долни Чифлик, област Варна.
Масова практика бе държавни земи, намиращи се непосредствено до морския бряг, да бъдат заменяни с ниви и пасища, при това разпокъсани, а не комасирани.

В области на страната, в които има много по-малък инвестиционен интерес, веднага след замяната започва процедура по промяна на предназначението на бившите държавни земеделски земи с цел курортно строителство. Щетите, които са нанесени от подобни замени се съизмерват с щетите, нанесени при замените на земи от горския фонд, а е възможно и да са по-големи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.