1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Приключи мащабна акция на ИАРА на язовир Мандра

Приключи мащабна акция на ИАРА на язовир Мандра

Езерото Мандра е един от най-значимите водни обекти в Бургаска област с европейско значение с рибното си и орнитологично разнообразие

На 1 септември, в 1 часа започна проверка по установяване на незаконен риболов в язовир Мандра. Язовирът е най-големият от Четирите Бургаски езера, с обща площ от 38.84 км и с установен най-голям брой бракониерски набези, заедно с езерото Вая.

Реализацията от страна на инспекторите от Главна дирекция  Рибарство и контрол на ИАРА обхваща половината от водния обект, вследствие на което само от сутринта са извадени почти рекордният брой от 60 мрежи, с обща дължина 6 км и съдържаща се в тях 200 кг риба от вида „костур“, „сулка“ и „платика“. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Освен като площ, езерото Мандра е един от най-значимите водни обекти в Бургаска област с европейско значение с рибното си и орнитологично разнообразие. С оглед на това, ИАРА провежда регулярни акции в този водоем, като само при предишната са иззети 1 200 м. мрежи, с улов от почти 90 кг. сребриста каракуда, която е върната във водата, а на брега бяха открити четири гумени лодки.

Акцията е продължила 12 часа. Реализацията обхваща повече от половината от водния обект, който е с обща площ близо 40 кв. км. Извадени са 400 кг риба от вида „костур“, „сулка“, „платика“ и „таранка“, 74 броя мрежи, с обща дължина 7,4 км и два броя пластмасови бракониерски лодки. В акцията са се включили и доброволни сътрудници на Агенцията.

Проведените през последните две денонощия операции от страна на ИАРА в най-мащабния водоем от Четирите Бургаски езера „Мандра“ и тази в езерото „Вая“, при които са иззети над половин тон риба и 114 мрежи и четири лодки, са най- големите за изминалия месец и са в изпълнение на плана за провеждане на масирани проверки в двата водни обекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.