1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Приключи ваксинирането против бяс в различни райони на страната

Приключи ваксинирането против бяс в различни райони на страната

С решение на Европейската комисия от тази година в България започва програмата за изкореняване на болестта бяс

Приключи вторият етап от разпръскването на ваксиналните примамки против бяс в Шуменска област. Това информира д-р Христо Христов, директор на Районната ветеринарномедицинска служба - Шумен. Той обясни, че действията по разпръскването на примамките са извършени нормално, без да са възниквали проблеми. Ваксинацията срещу бяс от въздуха на дивите хищници е започнала от 31 октомври и е приключила на 14 ноември.

На територията на Североизточна България в пет области Шумен, Разград, Търговище, Русе и Варна, са разпръснати 270 200 ваксинални примамки. В Шуменска област са били разпръснати над 60 000 ваксини, уточни той. От Районната ветеринарномедицинска служба - Шумен предупреждават гражданите да избягват досег с ваксиналните примамки, а при контакт да се консултират с лекар. Христов уточни, че все още е рано да се правят прогнози дали след разпръскването на ваксиналните примамки в Шуменско случаите на бяс ще намалеят. Той обясни, че трябва да бъде проследено развитието на болестта и ефектът от примамките в продължение на поне пет до шест години, за да има ясни резултати от ефекта на прилаганата ваксина. Христо Христов не се ангажира да прогнозира дали ще намалеят случаите на бяс в областта, макар и положителните резултати, давани в другите държави, където е използван този метод за борба със заболяването.

Разпръскването на примамките ще продължи през следващите няколко години, като това ще става на два етапа, пролет и есен. От отстреляните хищници ще бъде изследвана главата за наличие на маркера „Тетрациклин”, което ще покаже дали ваксината по хищниците дава резултати

Около 4 хиляди квадратни километра площ до 1200 метра надморска височина във Великотърновска област са обработени срещу бяс по животните. Това каза д-р Цветан Христов, началник – отдел „Здравеопазване на животните” в Регионалната ветеринарно – медицинска служба – Велико Търново. Той припомни, че с решение на Европейската комисия от тази година в България започва програмата за изкореняване на болестта бяс. За тази цел се ваксинират всички области в Северна България заедно с граничните с Македония и Сърбия. Ваксинацията се извършва през пролетта и есента. Ваксиналните примамки, които наподобяват брикети с тегло около 20 грама, се хвърлят от самолет.

На 2400 кв.км площ на територията на Видинска област са били разпръснати ваксинални примамки във втория етап от кампанията против бяс срещу дивите животни. Валери Велков, директор на Районната ветеринарно-медицинска служба в града, съобщи, че до момента са хвърлени около 51 000 дози от субстанцията. По време на втория етап от кампанията са взети три проби, които са изпратени за анализ в София. Инициативата продължава до края на ловния сезон, което означава, че примамки ще се хвърлят и в началото на 2010 година. В 60% от случаите на отстреляни животни, предимно лисици, е доказано, че са поели от ваксината. Цялостният анализ ще бъде готов едва след като приключи и вторият етап от кампанията на територията на цялата страна. В зависимост от анализа на пробите, следващата година е възможно да бъдат направени корекции при провеждането на кампанията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.