1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Пристанище Созопол получи разрешително за регистрация и експлоатация

Пристанище Созопол получи разрешително за регистрация и експлоатация

То ще може да усвои до 4 милиона евро по мярка 3.3 на Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство”

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов връчи разрешителните за регистрация и експлоатация на пристанище Созопол на управителя на “Рибни ресурси” ЕООД Борислав Стоянов. Това е първото регистрирано рибно пристанище в България, част от държавното дружество “Рибни ресурси” ЕООД.

„Рибни ресурси” ЕООД ще стопанисва рибарските пристанища, местата за разтоварване на уловите и закритите лодкостоянки. То ще бъде бенефициент по  мярка 3.3. «Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки» от Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”. Дружеството ще има водеща роля по отношение модернизацията, реконструкцията и оборудването на рибарските пристанища.

“Таксите за ползване на пристанището ще бъдат социални и съобразени с кризата”, заяви Изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев. “Те ще бъдат между 30-50 лв. на година или с 30 пъти по-ниски от тези в страните от ЕС в контекста на политиката на правителството на социална солидарност по време на икономическа криза”, допълни още той.

Пристанище Созопол ще може да усвои до 4 милиона евро по мярка 3.3 „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки” на Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство”. В програмата е заложено модернизирането на 4 рибарски пристанища.

Ръководството на МЗХ работи целенасочено за максималното усвояване на средствата, предназначени за  устойчивото развитие на рибния сектора, каза министърът. Предвижда се на Северното и Южното Черноморие да бъдат изградени още три рибарски пристанища за разтоварване и продажба на прясна риба. Другите се предвижда да бъдат в Аспарухово (Бургас) и Балчик. Министър Найденов обясни, че за четвъртото се водят разговори да бъде в Бургас и да се предостави на държавата от общината.

Общо по оперативната програма „Рибарство” за изграждането на четирите рибарски пристанища са предвидени 16 млн. евро, които са изцяло европейски средства и тяхното усвояване трябва да започне до края на годината. „Предишното правителство искаха да направят яхтени пристанища и по този начин можеше да бъдат загубени парите, но ние твърдо сме решени да направим рибни пристанища на ниво”, каза министър Найденов. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев подчерта, че твърдо ще бъде спазвано европейското законодателство и изисквания за максималното усвояване на средствата по програма „Рибарство”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.