1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Продължава да спада нивото на река Дунав

Продължава да спада нивото на река Дунав

Критичният участък за преминаващите кораби е при километър 824 при Ново село

Дунавското водно равнище спада - при Русе вече е едва 30 сантиметра над условната кота "нула". За денонощие снижението е с 6 сантиметра и прогнозите са за ново понижение с 5 сантиметра.

Това сочат измерванията на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе (АППД). Нивото се понижава по цялото поречие - от Германия към Черно море, пише vesti.bg.

В българския участък предвижданията са да се стигне условната кота "нула" до седмица, коментират в агенцията в Русе. Проблемите ще продължат, ако горещините се запазят. Температурата на водата в реката е около 27 градуса.

Понижението се отразява на корабоплаването най-вече в района на остров Белене. Там има 11 речни прага, които са пречка за нормално преминаване.

В понеделник от Видин и Лом съобщиха, че там в акваторията на Дунав няма проблеми за корабоплаването, въпреки ниското ниво на реката.

Има заседнал словашки кораб при Оряхово заради навигационна грешка, но той не пречи на корабоплаването в участъка, уточни за БТА Александър Асенов от Изпълнителната агенция "Морска администрация".

Критичният участък за преминаващите кораби е при километър 824 при Ново село. Нивото на реката при Видин беше 110 см, а при Ново село - 50 сантиметра

През 2012 година нивото на р. Дунав край Русе достига условната кота „нула“ на 27 август. Най-ниското ниво на дунавските води е било регистрирано през 2003 г., когато хидролозите са отчели минус 74 см. спрямо условната кота.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.